dr. E.M. van de Putte

UMCU, Kinderarts, Utrecht
Nederland

  • Kinderarts sociale pediatrie
  • Onderzoeker aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) divisie kinderen
  • Lid van de landelijke taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik

Als kinderarts sociale pediatrie in het Universitair Medisch Centrum Utrecht richt ik mij op twee onderzoeksterreinen. Ik laat mij daarbij vooral leiden door de vragen die de patiëntenzorg bij mij oproept. Wekelijks zie ik patiënten die jarenlang getraumatiseerd zijn en lichamelijk onbegrepen klachten ontwikkelen. Cruciaal is dan de vraag 'hoe de weg terug gevonden kan worden'. De patiënt is voor mij de motor voor mijn wetenschappelijk onderzoek. 

Mijn expertise ligt op twee terreinen:

  • kindermishandeling
  • onbegrepen lichamelijke klachten (m.n. chronisch vermoeidheidssyndroom). 

Het wetenschappelijk onderzoek in de kindermishandeling concentreert zich op diagnostisch onderzoek: wat is de optimale screening op kindermishandeling in een kinderziekenhuis? Het onderzoek in de onbegrepen lichamelijke klachten richt zich zowel op interventie-onderzoek als etiologisch onderzoek. Voor jongeren met Chronisch Vermoeidheidssyndroom hebben we FITNET ontwikkeld, een webportaal met intensieve behandeling door een cognitieve gedragstherapeut. Deze interventie blijkt zeer effectief te zijn (zie Lancet 2012). Daarnaast ontwikkelen we nieuwe interventies op het gebied van moeheid bij kinderen, zoals moeheid bij jongeren met inflammatoire aandoeningen. 

Op beide gebieden geef ik wekelijks onderwijs en/of lezingen voor allerlei doelgroepen. Daarnaast ben ik landelijk actief in diverse bestuursorganen, waaronder de Task Force Kindermishandeling en Seksueel Misbruik.

Sessies van deze auteur

zaterdag 6 april 2013 om 11:15 - 12:00

Kindermishandeling: wie zwijgt. stemt toe

dr. E.M. van de Putte